Landschapsdichter editie 2012 - "SAMENSPRAAK"

gedichten van Marc Tritsmans en foto's van Jef Van Eynde

 

Opening van de wandeling op zondag 13 mei 2012 oude Pastorij te Schellebelle. De wandeling is doorlopend te bezoeken tot diep in de herfst 2012.

 

MARC TRITSMANS IN LUSTRUMEDITIE LANDSCHAPSDICHTER

. . . .Foto Jef Van Eynde

Voor de vijfde editie van Landschapsdichter haalt dederdeoever vzw, Marc Tritsmans en zijn poëzie naar Schellebelle.
Marc Tritsmans (°1959) won met zijn negende bundel ‘Studie van de schaduw’ de vijfde Herman de Coninckprijs 2011 voor de beste dichtbundel. Met zijn gedicht ‘Uitgesproken’(*) uit diezelfde bundel kaapte hij bovendien de Publieksprijs voor het beste gedicht weg.

Een citaat uit het juryrapport: ‘Marc Tritsmans doet noch aan liederlijke uitspattingen, noch aan koel minimalisme. Hij is een dichter die aansluit bij de traditie en die daardoor ook een groot lezerspubliek kan bekoren. Met ‘Studie van de schaduw’ heeft Tritsmans zeker geen donkere bundel geschreven. Hij bestudeert de schaduw niet omwille van het kleurloze of dreigende ervan, hij zoekt er de dingen die klein en onopgemerkt zijn. Zijn gedichten gaan over het hier en nu, ze beschrijven de wereld rondom ons, bevlekt en morsig. Tritsmans benadert die wereld niet vanuit het sentiment, maar vanuit de observatie. Een huis, een boom, de vlucht van een roofvogel: het zijn de gewone dingen die bij Tritsmans aanleiding geven tot een overweging, een inzicht, een emotie. Toch is hij niet bang van ontroering; ze komt hem aanwaaien vanuit het detail, de anekdote, de toevallige ontmoeting. Tritsmans verwoordt het allemaal op een toegankelijke en eenvoudige manier. Zo is deze poëzie voor de lezer ‘bruikbaar’: herkenbaar en toch verrassend, troostend maar niet tranerig.’

Recent won de veelbekroonde Tritsmans ook al de Melopee-poëzieprijs der gemeente Laarne voor het beste gedicht verschenen in de Vlaamse literaire tijdschriften, jaargang 2009.

   

 

Kunstfotograaf Jef Van Eynde - tevens sinds jaren gewaardeerde huisfotograaf van dederdeoever - zorgt voor het beeldend component van deze editie. Hij laat zich inspireren door- en gaat aan de slag met een twintigtal geselecteerde gedichten, waaronder enkele die speciaal voor deze lustrumeditie werden geschreven. Jef Van Eynde heeft reeds verschillende keren tentoongesteld, o.a. in de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende, in Passa Porta in Brussel, in Arte Libro in Schellebelle en in Den Bouw in Kalken. Hij publiceerde reeds verschillende fotoboeken waaronder recent het boek ‘Ostende’ dat de beste kritieken kreeg in Knack en De Standaard. Jef Van Eynde wordt vooral gewaardeerd voor zijn subtiel werk met licht en transparantie in de zwart wit portretfotografie en abstracte beeldcreaties in kleur.
De opening vindt plaats op 13 mei in de oude Pastorij te Schellebelle.

 

Achiel Janssens

.

Marc Tritsmans

 

Marc Tritsmans studeerde tandheelkunde en werkt als milieuambtenaar. Na publicatie van een aantal losse gedichten in diverse literaire tijdschriften debuteerde hij in 1992 met de bundel De wetten van de zwaartekracht . Centraal in deze en volgende bundels staan de fundamentele levensvragen, die grotendeels onbeantwoord blijven. Herinnering, verlangen en gemis zijn sleutelwoorden in de overwegend zachte, in melancholie gedrenkte gedichten. De dichter streeft daarbij duidelijk naar transparantie.

Bibliografie

1992: Debuteerde als dichter met de bundel De wetten van de zwaartekracht.

1994: Onder bomen (Lannoo, 1994)

1997: Oog van de tijd (pz, Lannoo, 1997)
1999: Van aarde (Lannoo, 1999)

2000: Sterk water ( Lannoo, 2000)
Staat met zeven gedichten in Gerrit Komrijs Nederlandse poëzie van de 19de tot en met de 21ste eeuw in 2000 en enige gedichten.
2002: Kritische massa (pz, Lannoo, 2002)

2004: Warmteleer ( Lannoo, 2004)

2008: Man in het landschap (Nieuw Amsterdam, 2008)

Bekroningen

1991: P.-G. Buckinxprijs met ‘Cyclus Alpen’

1995: Won voor de tweede maal de met gedicht ‘Blad’

2010: De poëzieprijs Melopee van de gemeente Laarne voor het gedicht ‘Geen aanleg’.

2011: Herman de Coninckprijs voor Studie van de schaduw. Tevens de publieksprijs voor het beste gedicht met ‘Uitgesproken’.

... terug

.

Jef Van Eynde


Geneinde 148
2260 Westerlo


www.jefvaneynde.be
jef.van.eynde@telenet.be

 

 

2008Raphaël Buedts – een essay’, een bibliofiele fotoboek op 100 exemplaren met 25 zwartwit-foto’s, op de kaft gesigneerd door Raf Buedts.
2009 Alsof het schoonheid is’, een expo – in Passa Porta, Brussel – rond de biliofiele uitgaves van Karel Dierickx met enkele bekende dichters (+ catalogus). De portretten van de betrokken kunstenaar en auteurs vind je op:

http://www.jefvaneynde.be/alsofhetschoonheidis
2010Etienne van Doorslaer – een portret’, een bibliofiele fotoboek op 100 exemplaren met 25 zwartwit-foto’s, op de kaft gesigneerd door Etienne van Doorslaer.
2011 Ostende’, fotoboek, vormgegeven door Luc Derycke en uitgegeven bij uitgeverij Medium (Gent). Het geeft een overzicht van 10 jaren ronddwalen in deze stad in 120 zwartwitfoto’s. Van 9 april tot 15 mei 2011 werden deze foto’s tentoongesteld in de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende.
2011 KalkenIn den Bouw: tentoonstelling van een reeks kunstenaarsportretten van kunstenaars die stamgast zijn of geweest zijn in ‘den Bouw’ (kunstenaarscafé-tje) (+ catalogus)
2012 Oostende – Vrijstaat-O: kunstenaarsportretten in en rond de Vrijstaat.

 

Doorlopend werk ik aan ’n reeks kunstenaarsportretten die je vindt op:
http://www.jefvaneynde.be/portretten/portretten.htm


Vanaf 2008 werk ik mee aan het jaarlijkse poëzieproject ‘Landschapsdichter’  in Schellebelle waarvoor ik de foto’s leven van de bijhorende publicatie.

 

Meer informatie ophttp://www.jefvaneynde.be

... terug